« tillbaka

Arkitekturens långbänk

Text: Cecilia Öfverholm

Arkitekter är ett fascinerande släkte vars extrema tävlingsinstinkt smälter samman med en ängels tålamod.

René van Zuuk Architekten i Nederländerna är ett utmärkt exempel på detta. Redan 1999 fick arkitektkontoret i uppdrag att bygga en pir i Weerwater i Almere i Nederländerna. Piren var en del i ett projekt som också innefattade en bro och ett kvarter med flerbostadshus. Både bron och huset stod klart redan 2004. Men piren lät vänta på sig.

Först skulle en restaurang pryda den nya piren, men projektet strandade i ett tidigt skede. Det visade sig bli alltför dyrt och riskfyllt att bygga en restaurang långt ut på en pir där vattnet var djupt, och på ett område som dessutom låg långt ifrån stadens centrum.

Efter många turer togs beslutet att skrota restaurangplanerna men fortsätta med piren. I dag är den äntligen färdig.

Längst ut på den långa bryggan har arkitekterna skapat en vågliknande form som man kan promenera uppför och få en bättre vy över vattnet. De klassiska färgerna rött, grönt och vitt lyser klart från pirens transparenta utsmyckning som är placerad under vågformen, som är tre meter hög. Här finns skyddade bänkar där besökarna kan slå sig ner för att undkomma väder och vind. Det serveras som sagt inga trerättersmenyer, men den förutseende flanören kan med fördel förtära en medhavd banan.

Vad : Pir Var: Almere, Nederländerna Vem: René van Zuuk Architekten
Annonser:
Annonser