« tillbaka

Ett skulpturalt välkomnande

Text: Ellinor Thunberg
Foto: Timothy Soar/Julia Barfield

Greenwich Peninsula växer så det knakar. Visionen är en helt ny
stadsdel med runt 15 000 bostäder. Greenwich Gateway Pavilions av Marks Barfield Architects är den första nya byggnaden på plats.

Den första tanken var egentligen kort och gott ett showroom som skulle marknadsföra det nya området. Men strax efter att Marks Barfield Architects fick uppdraget togs projektet över av företaget Knight Dragon, vilket gav en brief med större svängrum att skapa något spektakulärt.

– De hade en mycket mer ambitiös idé för byggnaden och ville verkligen att den skulle sätta tonen för kvaliteten på det område de vill skapa, säger Julia Barfield, ena halvan av Marks Barfield Architects.

Med ett uppdrag att lämna avtryck för framtiden blickade arkitekterna bakåt i områdets historia, men resultatet blev något helt nytt. Två glaspaviljonger med varierande genomskinlighet, sammankopplade med ett drygt 80 meter långt tak kantat av patinerad mässing. Här finns nu bland annat restaurang, bio, galleri, kontor, visningslägenheter och takterrass. Londonkontoret Marks Barfield Architects är tidigare bland annat kända för att ha ritat landmärket London Eye.

– Det här är något annorlunda, men den gemensamma nämnaren är en approach som försöker maximera möjligheterna genom att förstå platsen, dess historia och vad som är möjligt, berättar Julia.

Stadsdelen Greenwich ligger i östra London, vid Themsens södra flodstrand. Här finns ett tydligt maritim arv med exempelvis klipper­skeppet Cutty Sark som seglade till Kina. Halvön Greenwich Peninsula sträcker sig norrut omsnirklad av floden och inom ett par år är tanken att det ska vara en helt ny stadsdel med bostäder, skolor, restauranger och mycket mer.

När arkitekterna plockade upp pennan utgick de från de få saker som redan fanns i området: den närbelägna O2 Arena och torget Peninsula Square vid tunnelbane­stationen North Greenwich.

– Vi försökte plocka upp ledtrådar där vi kunde, så att det känns inbäddat och växer ur det som redan finns där snarare än att det landar från yttre rymden.

Torget visade redan linjerna longitud och latitud, en flirt med det maritima arvet, och O2 Arena med sin runda form har också plockats upp i paviljongens lätt svängda tak som ringar på vatten.

Kundens önskemål var att byggnaden skulle ha hög synlighet för den som kommer upp från tunnelbanan, att rama in torget och skapa en välkomnande entré söderut där den mesta av utvecklingen kommer att ske.

Julia berättar att idén med två byggnader och ett sammanlänkat tak kom eftersom de ville öppna upp även för utomhusaktiviteter och
marknader. Mönstret är i taket är inspirerat av magnetism och återkopplar också till det maritima Greenwich.

– Innan sjömän hade kompasser använde de magnetit som naturliga magneter. De använde det för att navigera och därifrån vi fick idén till mönstret på taket som knyter ihop alltihop.

Men området har också ett industriellt arv och med det i åtanke används material som mässing, koppar, stål, betong och glas flitigt i byggnaden. När det gäller glas så varieras transparens och reflektion för att locka in förbipasserande, men också ge insynsskydd och spegla omgivningarna beroende på från vilket håll du ser byggnaden.

Interiören på bottenvåningen är uppbyggd kring en iögonfallande trä- och aluminiumtrappa. Senare kom även designern Tom Dixon in i bilden och gjorde receptionsdisk, belysning och interiören i restaurangen. Hela processen gick snabbt – med bara 18 månader från start till slut.

– Jag tycker att strategin vi utvecklade specifikt för den här byggnaden och platsen, med två paviljonger och ett tak, funkar väldigt bra. Vi försöker alltid tänka nytt och även om vi ser tillbaka på andra exempel så tolkar vi dem på ett lite annorlunda sätt, lämpligt för det vi gör.

Kategori: Paviljong Projekt: Greenwich Gateway Pavilions Adress : Greenwich Peninsula, Storbritannien Arkitekt: Marks Barfield Architects Yta : 2 648 kvadratmeter Färdigställt: 2014
 
Annonser:
Annonser