« tillbaka

Förtätning med finess

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Hélène Binet

Mitt emellan tekniknördarnas hemvist i Shoreditch och designdistriktet Clerkenwell ligger Sheperdess Walk som flirtar både med de gamla georgianska fasaderna och terrasshusen från förr. 

I London i närheten av Shoreditch har ett nytt bostadskvarter växt upp. Det är Jaccaud Zein Architects som tillsammans med entreprenören Solidspace ritat och byggt Sheperdess Walk. Rymd och ljus har kombinerats med det historiska områdets typiska särdrag. Både terrasshus och lägenhetskomplex i modern tappning är nu klara för inflyttning.

– När Jean-Paul Jaccaud och Tanya Zein kom till oss och frågade om vi ville hjälpa dem med ett projekt i London blev vi självklart glada. Vi började leta efter den perfekta tomten, enligt Roger Zogolovitch, creative director på Solidspace.

Det visade sig bli en långdragen process och en utmaning att behålla entusiasmen. Men efter ett dussin olika förslag fick de klartecken för området i hörnet mellan Sheperdess Walk och Wenlock Street.

– Vi hittade området i slutet av 2011 och vann med vårt förslag, säger Roger Zogolovitch.

Sheperdess Walk är ett område som har ett rikt historiskt arv med både terrasserade hus och gamla georgianska fasader som bevarats trots att området bombades under andra världskriget. När de nya byggnaderna ritades tog arkitekterna Jean-Paul och Tanya tillvara på de gamla karaktärsdragen, och gav dem en modern touch. I närheten ligger en park som det nya Sheperdess Walk förhåller sig till och både öppnar upp inifrån området och på ett mjukt sätt stänger från utsidan. Från Wenlock Street dominerar det första huset ganska skarpt och öppnar i vinkel mot det andra lägenhetshuset. Skalförändringen mellan det terrasserade huset och lägenhetskomplexet skapar en levande urban komposition som förstärker närvaron och identifieringen av kvarteret och just detta gathörn.

Bakom detta reser sig lägenhetskomplexet som kommunicerar med de större efterkrigshusen i kvarteren runt omkring. Innergården är ljus och öppen. Båda byggnaderna är klädda i tegel som valts just för att hålla samman med de mer patinerade materialen i Shoreditch och Clerkenwell. Kommunkontoret i Hackney Borough har stöttat och engagerat sig i utvecklingen.

– Tanya och Jean-Paul tog genast ansvaret och lyckades hantera både komplexiteten och dynamiken i projektet. Deras palett av material var exakt rätt och har gett området dess starka karaktär, säger Roger.

– Även om många längtar efter en kvalitetsstark utveckling av staden är det sällsynt att projekten utförs med sådan passion, elegans och omtanke som detta, fortsätter han.

Solidspace tog fram en lösning med delade våningsplan, både för terrasshuset och lägenhetshuset. Lösningen gör det möjligt att arrangera rummen på olika sätt kring en yta med dubbel takhöjd, vilket ger en känsla av rymd och generositet. Utifrån upplevs inte direkt den dubbla takhöjden och de halva våningplanen, men de kan ändå anas på grund av de stora fönsterpartierna. De halva våningsplanen gör det också möjligt för en flexibel användning av lägenheterna.

Varje enhet har flera utgångar till trapphuset vilket öppnar upp för att hyra ut delar av lägenheten, ha ett kontor hemma, eller bo kvar när barnen växer upp. Tanya och Jean-Paul har arbetat med råa material. Timmer, betong, mässing och stål
förändras med tiden och ger varje lägenhet ett eget uttryck.

– Räcken och beslag har fått en taktil kvalitet där traditionella hantverksmaterial använts, till exempel valnöt och mässing, säger Roger.

Alla våningsplan har sin egen utgång till en uteplats, en del har en egen trädgård, en del har utsikt över Londons takåsar.

Vad : Bostadsområde Var: London, Storbritannien Vem: Jaccaud Zein Architects och Solidspace
Annonser:
Annonser