« tillbaka

Hemma hos hovslagaren

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Erik Lefvander

Ett cykelstall, ett grovsoprum, eller varför inte ett gammalt hovslageri. Många bär på drömmen om ett eget gårdshus mitt i stan. Förstberg Ling gjorde drömmen till verklighet.

När byråkratins kvarnar maler kan man bli galen. Det tar så lång tid och utfallet är inte alltid i linje med förväntningarna. Men det här är bara en liten del av vindlingarna från start till mål om man vill bygga om ett gammalt gårdshus i Stockholms innerstad till en bostad. Det krävs pengar och kunskap att förvandla ett gammalt cykelstall eller grovsoprum till en spännande bostad, men det är inte omöjligt. Arkitekterna på Förstberg Ling har lyckats transformera ett gammalt hovslageri till en riktig pärla, och dessutom ökat boendeytan från 50 kvadratmeter till 90.

– När vår kund kom till oss med projektet fanns redan bygglov och ritningar, men kunden hade lite frågor kring planlösningen och undrade om vi kunde hjälpa till, säger Björn Förstberg. Hovslageriet hade en gång i tiden förvandlats till ateljé, som därefter utrymts när en bostadsrättsförening bildades för fastigheten. Efter ett antal år ville föreningen göra något åt gårdshuset. Från det redan befintliga bygglovet ärvde Förstberg Ling en hel del förutsättningar som man var tvungen att anpassa sig till. Dels fick inga fönster förändras, inte heller platsen för den gamla stalldörren. Arkitekternas arbete koncentrerades därför till interiören.

– När vi började var hela huset utblåst och väggarna var vitputsade. Ett av våra mål var att skapa en varmare känsla, säger Björn.

– En åtgärd var exempelvis att låta träbjälkarna för den nya övervåningen ligga synliga, och skapa en palett av den vitlaserade plywooden av douglasgran på väggarna, golvbjälkarna och det gröna köket med den lika gröna marmorskivan.

– Det är fortfarande ljust men inte bara vitt. Det blev både tydligt och neutralt, säger Björn.

Takfönstren sattes in av konstnären som använde huset som ateljé i 50 års tid. Det ljusinsläppet var viktigt att inte bryta. En loftgång byggdes som vetter ut mot fönstren och vardagsrummet. Åt andra hållet ligger i dag de två sovrummen, ett badrum och en liten arbetshörna. På andra sidan loftgången löper en platsbyggd bokhylla.

–Vi testade jättemånga lösningar men fann till slut den här planlösningen som får huset att verka större, säger Björn. Nedervåningens golv är i dag ett nylagt betonggolv med inbyggd golvvärme. Det är slipat och lite polerat och skapar en spännande detalj i trappan upp mot övervåningen där de första trappstegen är gjorda i betong, som sedan övergår i trä.

– Jag är väldigt nöjd med att vi fick in så många funktioner i huset utan att det känns för trångt, säger Björn.

Kategori: Bostad Projekt: F015 Adress: Stockholm Arkitekt: Förstbergs Ling Färdigställt: 2015 Yta : 90 kvadratmeter Foto: Erik Lefvanger
Annonser:
Annonser