« tillbaka

I Huvudsak H2O

Text: Ellinor Thunberg
Foto: Felix Gerlach

Vattenhuset är Ängelholms nya vattenhål, ett badhus med nära kontakt till naturen. 

Ängelholms nya badhus ligger i parkmiljö bredvid Rönne å och omgivning­arna spelar en stor roll även inuti den nära 8 000 kvadratmeter stora byggnaden som går under namnet Vattenhuset.

–Det viktigaste för oss har varit att ta in grönskan och kontakten med Rönne å i badhuset och att genomblicka huset på olika sätt. Det var väldigt kul att komma dit på invigningen och se att det funkade så bra. Man ser igenom huset på fler ställen och tar verkligen in naturen, säger Malin Pappila, ansvarig arkitekt på ÅWL Arkitekter.

Kopplingen med utsidan märks på flera håll oavsett om besökaren hoppar från femmans trampolin, kör vändor i den kvadratiska 25-meterspoolen eller slappar i spa-avdelningen.

–Vi har valt att placera de stora glaspartierna så att det blir så bra kontakt med naturen som möjligt. Vid motionsbassängen är det till exempel inte glas hela vägen utan bara framför den del som vetter mot de höga ekarna utanför.

I ett badhus där någon vill göra kanon­kulan samtidigt som någon sätter rekord på 1 000 meter crawl kan ljudnivån lätt eskalera och arkitekterna har därför jobbat med akustiken på flera sätt. Lutande väggar gör att ljudet studsar uppåt i stället för tillbaka ner och bakom träpaneler döljer sig ytterligare dämpning.Badhuset är dessutom uppbyggt i tre huvuddelar som ger en naturlig övergång mellan stoj och stillhet: en livligare del med lekbad närmast entrén, följt av den största delen med motionsbassäng och en tredje del med spa och takterrass närmast ån.

Materialen är enkla och robusta och här märks framför allt trä, glas, betong, sten och kakel. Träpanelerna är gjorda av gran som har Sioo-behandlats med ljusgrått pigment, vilket ger en jämn nyans och ett underhållsfritt ytskikt under många år.

Badhuset var först tänkt att stå på en helt annan tomt och ÅWL Arkitekter vann den allmänna arkitekttävlingen redan 2008. Men det var inte förrän 2010, när en ny tävling utlystes på nuvarande plats, som arbetet med Vattenhuset började ta form. De nya förutsättningarna krävde en annan gestaltning, men vissa delar av programmet kunde återanvändas och kontoret vann även denna gång. Tomtens läge har med byggnationen av en ny gångbro till Storgatan, ett kvarter från Stortorget, blivit ännu mer centralt. Även om processen har varit lång från det första förslaget så skulle allt gå fort när spaden väl sattes i marken i augusti 2014 och bygghandlingsprojekteringen påbörjades. Malin Pappila beskriver just den delen av projektet – med tajt tidsplan och budget – som den största utman­ingen. Men med facit i hand är hon väldigt nöjd med resultatet och hur likt allting blev den första skissen.

–Allt som vi tyckte var viktigt har blivit genomfört och även det man inte har kontroll över har blivit väldigt bra, med hjälp av duktiga hantverkare. All betonggjutning, kakelsättning och träpanel var så bra utfört och det var det som slog mig allra mest! 

Kategori: Idrott Projekt: Vattenhuset Adress: Landshövdingevägen 9, Ängelholm Arkitektkontor: ÅWL Arkitekter Byggherre: Kunskapsporten Entrepenör: PEAB Färdigställt: 2017 Yta: 7 800 kvadratmeter BTA Foto : Felix Gerlach
Annonser:
Annonser