« tillbaka

I konsekvensens namn

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Note Design Studio och Joliark/Torjus Dahl

Joliarks projekt Stora Sjöfallet i Norra Djurgårdsstaden är ytterligare ett exempel på arkitekten Per Johansons idé om stadsradhus. 

Att Joliark har förmågan att tolka och skapa utifrån andras önskemål ha vi sett prov på flera gånger. I ett projekt på Ringvägen var det tegel som gällde och då ritade Joliark tegel ända ner i backen. I projektet Tappen stod metall i fokus och fasaden kläddes i galvaniserad plåt. Och för ett par år sedan stod barnkonventionen och hållbarhet i centrum när Joliark hissade upp en struktur med spännband mellan några träd. Varken spik eller skruv fick användas, och efter åtta svettiga timmar restes arkitekternas byggda trädkoja upp mot himlen. En sista utpost för magiska tankar.

Nu visar Joliark återigen på energi och tanke som de lagt i Stora Sjöfallet – ett namn som klingar mystik och saga. Men i det här fallet handlar det inte om något VM (i trädkojebygge), utan ett flerbostadshus i Norra Djurgårdsstaden. Utsikten från samtliga lägenheter är dock i världsklass magisk.

Arkitekten Per Johanson fortsätter att utveckla sin karakteristiska idé om stadsradhus, och även om Stora Sjöfallet inte är någon radhuslänga kan vi känna igen det konsekventa som Joliark värnar.
Byggherren Viktor Hanson gillar betong, och detta tog Per Johanson tillvara på och ritade i konsekvensens namn de två husen helt i betong, blandat med ett stänk av titandioxid (6 procent) för att få en vänligare och ljusare ton. Mot vattnet blickar husets fyra våningsplan ut genom stora glaspartier. Tack vare norrläget mot Husarviken tålde miljöklassningen (silver) att fönstren sträcktes hela vägen från golv till tak. Infattade i trä, målade i varm orange kulör, bjuder de på en mjuk kontrast till den hårda fasaden och markerar också lägenheternas yttre avgränsningar.

Inget våningsplan är det andra likt, även om tre av fyra våningsplan egentligen är exakt lika. Huset ligger dessutom i suterräng vilket möjliggjort mindre lägenheter på ett rum och kök på bottenvåningen, där de boende når entrén via en ingång i samma plan där cykeln tas direkt in huset.

– Eftersom huset hade en tuff miljöklassning och skulle vara energisnålt tyckte vi att cykeln var viktig. Detsamma har vi i upplägget en uppmuntran att de boende ska använda trapporna, säger Per Johanson.

På andra våningen ligger enplanslägenheter om 120 kvadratmeter med entrén från gården, där de också har en egen uteplats. Ytor för socialt umgänge och den mer privata sovrumsavdelningen samsas sida vid sida.Nästa del i radhustänket är våning tre och fyra som nås via en entrébalkong på husets gårdssida. Här ligger etagevåningarna där den identiska sovrumsdelen flyttat upp till plan fyra. Våningarna har därmed en god igenkänning med enplanslägenheterna, med takterrassen som uppstickare. Bokstavligt talat. Spetsiga betongfundament som skiljer lägenheterna åt har inte bara en utseendemässig association till ett sjöfall, utan används också som fundament för husets solpaneler.

– Solfångarna på taket har tre funktioner: dels att ta tillvara på energi, dels få ner i ljus i bostaden och även vara en uppgång till takterrassen, säger Per Johanson.

Stora Sjöfallet är inflyttat och klart. Djurgårdens grönska och Husarvikens vattenspegel ger namnet rättvisa – världsklass magiskt.

Kategori: Flerbostadshus Projekt: Stora Sjöfallet Adess: Husarviken 16, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm Arkitektkontor: Joliark Byggherre: Viktor Hansson Färdigställt: 2016
Annonser:
Annonser