« tillbaka

Med perfekt passform

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Adam Mørk

Dorte Mandrup Arkitekter tog sig an en parkeringsplats i Amager i Köpenhamn. Här ritade de en sporthall av modernt snitt, mitt i det trånga bostadsområdet.

It will fit, den parollen ringer bekant för många. Inte så konstigt eftersom underkläder med den påstått perfekta passformen sålts i Twilfits butiker sedan 1922. På den tiden fanns nog inga säljande uppmaningar att handla tre korsetter till priset för två, inte heller lär det ha funnits multiplagg med bh, linne och trosa i ett.

Att få detta att gå ihop är som att ta försöka hjälpa tonåringen med avancerad algebra. Nu rycker det säkert i någons mungipa medan tankarna går ”det där är väl inga problem”. Kanske kände Dorte Mandrup-Poulsen på liknande sätt inför utmaningen att rita multifunktions­byggnaden Sundbyosterhal II i Amager i Köpenhamn. Här skulle en före detta parkeringsplats i det tätbebyggda området bebyggas med ett hus med flera funktioner, 3 i 1, eller till och med 4 i 1, om du så vill. Det är möjligt att underklädesbutiken klarat även den ekvationen, dock mer oklart om det hade blivit till priset 3 för 2.

Dorte Mandrup Arkitekter löste inte bara ekvationen med de olika funktionerna, de lyckades också passa in en samtida stor byggnad i de gamla arbetarkvarteren mestadels bestående av tegelklädda flerbostadshus med små lägenheter. En och annan mindre villa finns också i området.

Sundbyosterhal II har tagit upp den tegelröda färgen i fasaden och smälter kanske inte in i kvarteret, men ger en uppdatering till området som de allra flesta verkar gilla.

– Vi har inte haft någon förebild när vi har jobbat med den här arkitekturen, utan vi har låtit funktionerna styra och försökt ge uttryck för detta, säger Dorte.

Och att det pågår vitt skilda verksamheter i hallen är lätt att se. Alla olika funktioner har tillförts sitt eget fasadmaterial – dock påpekar Dorte, talar fasaderna samma språk.

Här finns en mataffär, en sporthall och 12 etagelägenheter. Samt ett garage. Att få ihop ekvationen 3 i 1 innebar bland annat att logistiken för mat­affärens sophantering behövde fungera, samtidigt som besökarna till sporthallen skulle ha en lättillgänglig och öppen entré, på samma gång som de boende skulle ha sin egen privata sfär ostörd.

Mataffären är placerad på bottenplanet. Fasaden är glasad (något som kommunen har som krav numera) för att underlätta kommunikationen med livet utanför. På bottenvåningen finns också sporthallens entré och en välkomnande trappa upp till andra våningen, vars fasad är i trä. Furupanelen är veckad och ger ett livfullt intryck.

– Det var viktigt för oss att entrén skulle kännas välkomnande för alla. Den breda trappan fungerar också som en mötesplats. Och vi valde trä som fasad­material eftersom det går bra ihop med de om­givande tegelklädda bostadshusen, säger Dorte.

Sporthallen är något bredare än bottenplanet och hänger därför ut en bit över trottoaren. Det ger huset mer karaktär och skapar en extra markering att funktionen är en annan. Själva sporthallen är stor nog för en handbollsplan, men det finns inte mycket mer utrymme än så. I det nordostliga hörnet av planen finns en trappa upp till ett aktivitetsrum med stora fönster från golv till tak. Golvet är blått och reflekterar sig i ljuset och skapar ett spännande tillägg till de traditionella kvarteren. Insynen ökar också kommunikationen med gatan. Annars präglas sporthallen av indirekt dagsljus, för att sportutövarna inte ska bländas av solen. Avlånga fönster i den veckade rödaktiga fasaden släpper in ljuset utifrån.

– Allt ljus i hallen är reflekterat, säger Dorte. Kolonnerna som bär upp de 20 meter långa betongbalkarna i sporthallen är klädda i isolering och gipsskivor. Det finns dubbla undertak för att sluka ljuden från hallen. Det ska gå att spela öron­bedövande högt i hallen utan att ljuden tar sig upp till bostäderna.

Etagevåningarna är mellan 125 och 150 kvadrat­meter stora och nås via ingångar från terrassen högst upp i huset. Amager har i Sundbyosterhal fått en ny kategori bostäder som också tillför en mångfald till området. De stora aluminiumklädda fönstren, 3,5 gånger 5 meter ger en vidsträckt utsikt långt ner på Amagerbrogade.

Huset är väl synligt både nerifrån och uppifrån denna gata. Och de belackare som oroat sig för att en stor sporthall ska täppa till den sista luften i området får stå där med lång näsa. It will fit – och det gör det.

Vad : Sundbyosterhal II Var: Amager, Köpenhamn, Danmark Vem: Dorte Mandrup Arkitekter Typ: Multifunktionsbyggnad Beställare: Köpenhamns kommun Färdigställt: 2015
 
Annonser:
Annonser