« tillbaka

Naturligt vis i Uppgrenna

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Ulf Celander

En dröm om ett naturhus har gått i uppfyllelse. Bodil Antonsson i samarbete med Ecorelief och Tailor Made Architects har skapat en plats för kontemplation mitt ute på fältet ner mot Vättern.

Inte nog med att vi heter Bodil båda två, vi har uppenbarligen också inspirerats av Bengt Warnes bok På akacians villkor. Kanske gled vi också båda två förbi naturhuset i Saltsjöbaden för ett 30-tal år sedan, och drömde om ett liknande, där vi harmoniskt skulle gå omkring och påta bland både exotiska och svenska frukter, örter och grönsaker. För vem drömmer inte om det? Skillnaden mellan Bodil och Bodil blir här uppenbar. För Bodil Antonsson förkovrar sig och förverkligar sin dröm. Hon möter Anders Solvarm på Ecorelief och presenterar sin dröm. Det diskuteras, skissas, ritas tills visionen om ett naturhus med verksamhet blivit verklighet. Arkitekten Fredrik Olson på Tailor Made arkitekter kliver in och Uppgrenna Naturhus blir det första i sitt slag i Sverige. Bodil Antonssons egen skiss och det färdiga huset hänger fortfarande samman. Och innan sista rödfärgen ens hunnit torka på den ladugårdsliknande byggnaden med sitt magnifika kallväxthus som liksom vuxit upp ur slätten vid åkerns kant alldeles vid Vättern i Uppgränna uppmärksammades huset i vida kretsar. Nomineringen till rödfärgspriset räckte inte till vinst, men segern togs hem ändå.

För många av besökarna av Uppgrenna Naturhus blir det vinst varje gång, för här är det kontemplation som gäller. Citronlunden, Regnskogen, Ekokafét, konferenslokalen, loftet för yoga eller konserter – Uppgrenna Naturhus borde bli en magnet för mindfulnessugna från hela landet. Och för alla andra också.

Det övre entréplanet består dels av en isolerad byggnad, dels ett ouppvärmt växthus som sträcker sig över hela taket med plats för odlingar och skyddade terrasser i ett klimat motsvarande norra Italien.
Exteriören har tagit sin inspiration från traditionell laduarkitektur med enkla portar och luckor. Alla fönster och dörrar har öppningsbara luckor i samma grova, faluröda panel som väggen.
– Det skapar dynamik åt fasaden och minskar värmeutstrålningen när huset inte används, säger arkitekten Fredrik Olson på Tailor Made arkitekter.

Naturhuskonceptet utvecklades av Bengt Warne på 1970-talet enligt principen om en isolerad byggnad, en kärna, omgiven av ett klimatskal i glas. Det omgivande växthuset förflyttar huset till varmare klimatzoner och ger skyddande uterum som kan användas i princip året runt.
Växthusets lokala slutna kretslopp renar och tar upp näringen i avloppsvattnet och omvandlar det till frukt och grönsaker. Huset behöver ingen anslutning till det kommunala avloppet. Det här gör det också möjligt att odla växter från varmare klimatzoner, och man kan förvärma luften till ventilationen.

– Visionen är att göra hållbara byggnader som producerar mat i stället för avfall. Hus genererar energi istället för att bara konsumera den och slutligen introducera refklektion och lärande över vad man stoppar i sig och vad man spolar ned i avloppet. Det man spolar ned kommer tillbaka till det egna kretsloppssystemet och in i tomaterna man äter till frukost. En hållbar arkitektur som promotar en verkligt hållbar livsstil, säger Fredrik Olson.

Uppgrenna Naturhus ligger ståtligt på sluttningen ner mot Vättern, fyra kilometer norr om Gränna, och är en hälsosam kontrast till polkagrisarna som trakten annars förknippas med. Så ta turistvägen mot Visingsö och låt dina sinnen attraheras av Fredrik Olsons skräddarsydda lada.

Kategori: Konferens, Kafé och Spa-anläggning Projektets namn: Uppgrenna Naturhus Adress: Tailor Made arkitekter Beställare: Bodil Antonsson Årtal: 2015 Övrigt: Nominerad till Rödfärgspriset 2016
 
Annonser:
Annonser