« tillbaka

På historiskt betesmark

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Olle Norling

Murman Arkitekter har byggt en ny restaurang i samtida snitt mitt i världsarvets Falu Koppargruva.

Det är en intressant tanke detta med en getabock med röda horn. Är det så att man som getbonde automatiskt skulle tänka ”jaha ja, här finns nog en förmögenhet för mänskligheten gömd i form av en fantastisk koppargruva, alldeles nästgårds” och sedan följa med getabocken på dagens vandring till gott bete? Allt detta bara för att getabocken kommit hem en kväll med rödfärgade horn.

Det är fullt möjligt att det var detta som hände för ungefär tusen år sedan. Sägnen säger att bonden följde efter sin getabock Kåre som stannade och skrubbade sina horn vid en myr. Bonden började gräva och träffade på en rik malm­åder. I dag är detta ett världsarv som kallas Falu gruva. Det är en delikat uppgift att tillföra modern arkitektur till ett världsarv. Särskilt delikat blir det när en restaurang ska hysas i de nya lokalerna. I Hans Murmans gamla hemstad Falun ligger Geschwornergården. Namnet klingar tyskt och härrör från den gamla gruvhanteringen. Geschwornern var Bergsstatens kvalitetskontrollant vid gruvan. Byggnaden som är från 1700-talet har varit både bostad och kontor till Falu gruva och numera är den en populär restaurang. Men köket var på tok för litet, som Hans Murman säger, och omodernt. Även varumottagningen och tillgängligheten för funktionshindrade behövde förbättras. Hans uppgift blev att tänka ut en sparsmakad lösning där platsen tillfördes något som respekterade världsarvet, de gamla byggnaderna och samtidigt öppnade för utvecklingsmöjligheter för restaurangen och turismen.

–Inga varutransporter fick ske nära gruvan till exempel, och vi såg möjligheter med att bättre länka ihop restaurangen och gästerna till museet med en ny byggnad, säger Hans.

Risken fanns att marken innehöll gamla fornminnen och arkeologerna ”blev lite nervösa” berättar Hans. En obefogad oro, visade det sig, och den nya byggnaden ställdes på plintar ovan jord, och byggdes helt i massivträ.

– ­Jag ville göra en nutida träbyggnad som ändå samverkar med den historiska platsen, genom att arbeta med en synlig stomme helt i massivträ, säger Hans och fortsätter:

–De rytmiskt ställda KL-träskivorna i fasad leder in dagsljuset, och i övergången mellan ute och inne bildas en uteplats under tak som via en generös trappa leder ner till den befintliga gården som blivit kringbyggd.

Hans bygger gärna i trä och framhåller materialets många fördelar. Nu fick han en lätt byggnad som gick snabbt att sätta upp tack vare att delarna kunde prefabriceras. Den är dessutom koldioxidneutral och ger en varm och ombonad miljö.

Nu är förhoppningarna stora inför den stundande sommarsäsongen och tillströmningen av turister. Varje år tar Falu gruva emot en kvarts miljon besökare. Det borde vara bra förutsättningar för den nya Geschwornergården och dess nya krögare som slog upp dörrarna i januari 2017.

–Det har varit trevligt att få kontakt med gruvan igen. Falun är min hemstad, och i det här projektet har vi arbetat tillsammans med en av mina klasskamrater som är expert på limträteknik, säger Hans.

Som pricken över i har Geschwornergården målats röd med äkta Falu rödfärg, precis som getabocken Kåres horn.

Kategori: Restaurang Projekt: Geshwornergården Adress: Falun Arkitektkontor: Murman Arkitekter Konstruktör: Limträteknik Ab Falun, Arne och Magnus Emilsson Träkonsult: Dala Massivträ, Mattias Brännström Färdigställt: 2016 Foto: Olle Norling
 
Annonser:
Annonser