« tillbaka

Pedagogik med lantlig estetik

Text: Hege Hellström

Den gamla bondgården hade gett plats åt Amerikanska skolan i en förort till Haag. När den skulle renoveras ville skolan skapa mer rum för yngre barn. Men det skulle ske i en stil som passade det gamla. Arkitektbyrån Kraaijvanger fick uppdraget att både renovera och bygga nytt.

 

En gymnastiksal och en ladlikande byggnad med tolv klassrum byggdes. Och arkitekten Hans Goverde är nöjd.

- Byggnaden i sig själv lär barnen om hållbarhet, på ett lekfullt sätt. Träkonstruktioner, lukten av trä, naturligt dagsljus från alla håll, inklusive genomskinliga golv, kontakt med landskapet genom stora fönster. Och landskapet är typisk holländsk landsbygd, med häckar, ängar, kanaler och träd.

Men innan Hans Goverde blev så där nöjd med resultatet fanns utmaningar. Den gamla byggnaden var från 1600-talet och klassad som ”nationalmonument”.

Och den nya byggnaden skulle integreras med den gamla, utan att bli högre än den.
- Vi fick gräva ner en del av den nya byggnaden för att få plats, för att skapa en massa som inte är för dominant. Och det var en utmaning att skapa en meningsfull, hälsosam och säker miljö för barnen som dessutom skulle passa in i landskapet.

Hans Goverde berättar att det var barnen som kom på idén med att använda trä som dominerande byggmaterial.
- Det var under en workshop, som gav mycket inspiration. Att använda trä var deras tanke om hållbart byggande, en intressant tanke.

Annonser:
Annonser