« tillbaka

Platsen mitt emellan

Text: Mats Almegård
Foto: Jochen Splett

Sport och sprit. Lika lockande som oförenliga – men fullt möjliga. När arkitekterna på Helsinkizurich fick i uppdrag att bygga om ett gammalt gym och blåsa liv i ett kvarter i Zürich blev kombinationen bar och gym plötsligt en självklarhet.

Just i Zürichs bankdistrikt – närmare bestämt i Alfred Escher Haus (döpt efter grundaren till banken Credit Suisse) – öppnades nyligen ett gym som är en liten pärla för arkitekt- och designintresserade. Staden är, trots sin relativt blygsamma storlek, världsledande inom finans- och bank­sektorn. Det är med andra ord en rik stad.
Den är dessutom vackert belägen vid nordspetsen av Zürichsjön och med floden Limmat som en bokstavlig vattendelare. Balboa Bar and Gym riktar sig till bankanställda och erbjuder som namnet antyder både ett vattenhål för den som vill ta en drink efter jobbet och ett gym för den som i stället vill svettas ut efter en lång dag med debit och kredit.

Arkitektbyrån bakom denna smått unika kombination (bar och gym) heter Helsinkizurich och grundades 2009. Med kontor i både Helsingfors och Zürich arbetar de ständigt med internationella projekt inom arkitektur och planering.

– Byrån drivs enligt filosofin att livskvaliteten påverkas direkt av våra omgivningar: jobbet, hemmet eller de publika miljöerna däremellan, säger Tommi Mykänen, arkitekt och partner i Helsinkizurich.

Det är så man ska förstå Balboa Bar and Gym: som en plats mellan jobbet och hemmet, där livskvalitet står i fokus, antingen det handlar om en drink med goda vänner eller ett träningspass.

Ursprungligen var Alfred Escher Haus matsalen där de anställda på Credit Suisse intog sina luncher. Men på senare år har byggnaden bytt skepnad och övervåningarna har byggts om till lyxlägenheter. När Renzo Balboa ville skapa ett gym i gatu- och källarplan vände han sig till Helsinkizurich.

– Byggnaden återspeglar det ”rena” bank­distriktet runt Paradeplatz i Zürich. Genom ett öppet och utåtriktat koncept ville vi ge ”urban akupunktur” och gjuta liv i området. Byggnadens vackra utseende framhävs av vår designs mer råa och mer ofullkomliga känsla. Vi har medvetet gjort omvandlingen synlig, säger Mirjam Niemeyer, arkitekt och partner på Helsinkizurich.

I gatuplan möter den funktionella och avskalade, men samtidigt urbant och modernt eleganta baren. Genom en fönsterruta i golvet har man översikt över gymmet som är beläget i källaren. Tanken är att verkligen lyfta fram det unika i mötet mellan en bar och ett gym genom att göra båda delar visuellt tydliga för varandra.

– Balboa ser sig som en del av en urban rörelse. De vill vara mer än ”bara” ett gym. Deras mål var att bygga framtidens gym, vilket innebär att det gäller att bryta sig ur vår föreställning om vad ett gym (eller en bar) är. Eftersom detta är deras första permanenta gym har det också fått en status som flaggskepp för Balboa. Därmed är det oerhört viktigt att visa hur de vill främja både fysiskt och psykiskt välmående, och dessutom skapa en gemenskap som inte enbart baseras på idrotts­aktiviteter. Balboas grundare Erich Züger och deras creative director Paco Savio hade redan idén om att kombinera gym och bar. Vi bidrog till att ta konceptet vidare, säger Mirjam.

Genom att låta bar- och gymbesökare se varandra genom glasrutan i golvet/taket förs de båda kulturerna samman. Enligt Mirjam är det vad urbanitet handlar om: ”att sammanföra olika grupper i staden med varandra”. På samma sätt bidrar de stora fönstren mot gatan till att binda samman interiör med exteriör. Samtidigt som denna visuella idé baseras på en urbanitetsprincip fanns det också en praktisk, mycket enkel anledning:

– Genom generösa utsnitt i golvet och genom de stora fönstren leder vi in maximalt med dagsljus i källaren. Den artificiella belysningen är tänkt att stödja det äkta och råa i materialen vi valt. Vi har lämnat alla installationer synliga, ingenting är dolt. Vi ville samtidigt spela med ljustemperatur och ljusintensitet för att ge utrymmena karaktär. Givetvis går det att växla mellan lugnande nedtonad värme och kylig och energisk ljustemperatur i gymmet – allt beroende på
önskad atmosfär, säger Mirjam.

Idén med att sammanföra människor ligger också bakom den långa koppardiskens och det stora gemensamma bordets utseende. Besökarna ska kunna träffas och interagera, som av en händelse. Barer brukar ju kallas ”vattenhål” (med en anspelning på öknens oaser där människor i alla tider mötts) och det är också en av gymmets viktigaste platser. Efter och under träning är det viktigt att dricka – ett faktum som understryks i utformningen av den centrala vattenhon (tre meter lång, i cement med tillhörande vackra kopparkranar).

– Vi placerade den centralt eftersom den både har en stark visuell närvaro och ett givet symbolvärde både för ett gym och en bar, säger Mirjam. Precis som vattenhon har många betongytor lämnats obehandlade. Mot denna genomgrå bakgrund sticker detaljer av svart stål, koppar, signalröda detaljer, trä och läder ut och ger varma färgkontraster. Hela konceptet är ytterst väl genomfört och den urbana känslan har fångats på pricken. Att det blev så beror delvis på att bud­geten var tajt och att det skulle gå snabbt.

– I nästan varje projekt handlar det om att optimera. Det stod klart redan från början att vi var tvungna att arbeta kostnadsmedvetet. Men begränsningar är bra. Då måste man vara kreativ. Att låta ytorna vara råa och obehandlade var ett konceptuellt beslut, men det berodde också på att vi då kunde använda budgeten på annat håll. Dock återstår visst arbete med akustiken. Budgeten för den togs bort under processen och det är något som återstår att lösa, säger Mirjam.

Vad : Balboa Bar and Gym Var: Zürich, Schweiz Vem: Helsinkizurich Typ: Gymanläggning och bar Beställare: Renzo Balboa AG Färdigställt: 2016
 
Annonser:
Annonser