« tillbaka

Schemalagd idrott

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: David Foessel

Som sitt allra första färdigbyggda projekt kan arkitektbyrån 
Schemaa stoltsera med en multisporthall i franska Champagné 
– genialisk i all sin enkelhet.

Ofta blir det enkla och avskalade också det mest tilltalande. I fallet med den nybyggda multi­sporthallen, som skulle komplettera gymnasie­skolan Nathalie Mauclair i Frankrike, stod just enkelheten högt upp på prioriteringslistan. Champagnés kommun ville ha en sporthall för både skola och sportföreningar som karakteriserades av ljus och transparens, en tillhörighet till skolan, rena linjer och en varm atmosfär. I slutet av juli 2013 vann Schemaa uppdraget att bygga en hall för basket, badminton, bordtennis, handboll, taekwondo och volleyboll.
    – Sporthallen skulle förbindas med skolan och de skulle dela teknik, duschrum och annan utrustning. Den nya hallen skulle också få en separat entré, berättar arkitekten Maria Enescu på Schemaa.
    Sporthallen är i dag en förlängning av skolan men med ett eget formspråk. Åt norr släpps naturen in genom stora fönster på markplan. Övriga väggar är gjorda i polykarbonat, som släpper in ljuset men ändå inte är helt transparent. Lägg därtill kraftiga limträbalkar. De avslöjar konstruktionen och ger den lätta polykarbonat­strukturen stabilitet samtidigt som de skapar en varm atmosfär i kontrast till den generösa ljusinsläppet.
    Maria berättar om hur de skapade en helhet till skolan genom att låta byggnadens höjd linjera med den befintliga byggnaden. De kraftiga limträbalkarna, som klätts i metall exteriört och som löper diagonalt i olika vinklar, lyfter den annars ganska sköra byggnaden.
    – Utseendet blir både enkelt och raffinerat, men också dynamiskt tack vare utformningen av strukturen. Polykarbonatfasaden med sin reflekterande karaktär gör det möjligt för byggnaden att hela tiden förändras. Ljuset ändras under dagen och genererar nya färger och rörliga reflexer, säger Maria.

Limträbalkarna ger också en vänlig och omslutande interiör som kompletteras av gulmålade fondväggar och detaljer.
    – Vertikala balkar sträcker sig hela vägen upp till taket och sammanfogas med balkar i samma material.
    På södra sidan är hela fasaden gjord i en polykarbonat som har getts en matt finish för att få bort ojämnheter i ljusinsläppet så att förhållandena för sportutövarna blir de allra bästa.
    Projektet har färdigställts på två år, men har inte varit helt fritt från komplikationer.
    – Det har varit en utmaning att få till ett nytt landmärke inom den snäva budgeten, men också att få till den bärande strukturen. Och att arbeta tillsammans med så många som 18 byggfirmor! berättar Maria.
    Exteriört för sporthallen tankarna till en större villa, vilket gör den vänlig och välkomnande. Arki­tekterna är också extra nöjda med designen, och den härliga atmosfären inomhus. Dessutom har de fått positiva kommentarer både från kunden och användarna.
    – Vi är stolta över resultatet. Den här bygg­naden är vårt första färdigbyggda projekt. Det blev helt i linje med våra förväntningar och våra första skisser och idéer. Konstruktionens detaljer och materialen håller hög kvalitet, säger Maria.

Vad : Idrottshall Var: Champagné, Frankrike Vem: Schemaa Area: 860 kvadratmeter Färdigställt: 2015
Annonser:
Annonser