« tillbaka

Väldresserad enkelthet

Text: Ellinor Thunberg
Foto: Sten Jansin

Tengbom arkitekterna har ritat ett nytt ridhus i de i byggnadsminnesmärkta omgivningarna på kasernområdet K1 i Stockholm. 

Få byggnader är så djupt rotade i den svenska myllan som den faluröda ladan. När Tengbom arkitekter ritade ett nytt ridhus i de i byggnadsminnesmärkta omgivningarna på kasernområdet K1 i Stockholm var det den lantliga sinnebilden som låg till grund för förslaget.

–Alla vill förstås tänka utanför boxen. Men man kan fråga sig vad det egentligen innebär? Vi tänkte utanför boxen, men gjorde någonting innanför. I stället för något väldigt speciellt och ikonaktigt så valde vi att göra något ganska enkelt, säger Jan Izikowitz, ansvarig arkitekt på Tengbom arkitekter.

Han berättar att huvudgreppet är ridhusets placering i symmetriaxeln som skär genom huvud­byggnadens entréport och tvärsöver kaserngården. Den drygt 100 meter långa byggnaden både bryter av och möter känslan i de omkring­liggande 1800-talsbyggnaderna i tegel, och Jan påpekar att det är detaljerna som lyfter byggnaden från att bara vara en ordinär lada.

–Jag gillar enkelheten med den svenska falu­röda färgen, men hade vi inte jobbat med detaljerna så hade det blivit lite banalt. Detaljerna gör skillnad, det är inte bara träpanel rätt upp
och ner.

Fasaden är gjord av breda limträpaneler och har stora, liggande fönster med ytterligare insläpp av dagsljus på taket. På kortsidorna ovanför läktarna sitter dekorativa fönster som flirtar med arkitekturen i omgivningarna. Eftersom ljus kommer från flera olika håll har inomhusmiljön goda dagsljusförhållanden, men samtidigt är ljus­insläppen omsorgsfullt placerade för att eventuella ljusreflektioner inte ska störa hästarna.

Ridhuset stod klart 2014 och används av Livgardet, Beridna högvakten och polisrytteriet för utbildning och träning, men här sker även uppvisningar och tävlingar inför publik. Invändigt finns två ridbanor och plats för 750 åskådare.

Den stilrena inomhusmiljön för tankarna till en kulturarena eller teater där hästarna har huvudrollen. Kombinationen av en luftig och nätt takstolskonstruktion med dragband, en nyanserad ljusbild och ytskikt av ljus, vitlaserad björk är avgörande för intrycket, enligt Jan.

–Om något av det inte hade funnits med så hade de interiöra kvaliteterna försämrats avsevärt. Det är ju en helhet vi sysslar med.

På grund av områdets karaktär var det många som skulle tycka till i processen och Jan berättar att den största utmaningen var att just lotsa projek­tet hela vägen i hamn. Trots det blev slut­resultatet nästan exakt som förslaget, med ett fåtal justeringar. Ridhuset vann Fortifikationsverkets arkitekturpris som delas ut vart tredje år i syfte att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Juryns motivering nämnde bland annat den ”eleganta anpassningen” till miljön och Jan håller med.

–Jag tycker att huset genom sin enkelhet och anspråkslöshet är väldigt inordnat i sitt samman­hang. I form och proportioner ligger det nära en klassicistisk tradition, men detaljerna och ljusföringen gör ändå att byggnaden uppfattas som modern. Men vi tyckte inte det fanns någon anledning att den skulle sticka ut och valde medvetet att forma en ganska lågmäld byggnad.

Kategori: Kultur och idrott Projekt: K1 Ridhus Adress: Lidingövägen 28, Stockholm Arkitektkontor: Tengbom arkitekter Beställare: Fortifikationsverket Färdigställt: 2014 Foto: Sten Jansin
Annonser:
Annonser